Safra Kesesi Pankreas Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Safra Kesesi Pankreas Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi ve Pankreas

Safra Kesesi

Safra kesesi, karaciğere yapışık ve içi şeffaf bir organ olup, içerisinde safra adı verilen sindirim sıvısını depolar. Halk arasında öd kesesi olarak da bilinir. Yetişkin bir insanın safra kesesi, günde yaklaşık 700 ml safra üretir.

Safra Kesesinin Görevleri

Safra kesesi, mideden gelen asitli yiyecek karışımını ayrıştırarak, asidin kana karışmasını önler. Yoğunlaştırılmış safra, belirli aralıklarla oniki parmak bağırsağına gönderilir ve yiyeceklerin içerisindeki vitaminlerin çözülmesini sağlar. Ayrıca, hemoglobin parçalanma sürecinde ortaya çıkan bilirubin ve karaciğer tarafından artık olarak üretilen kolesterolün azaltılmasında önemli bir rol oynar.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi iltihabı, en sık karşılaşılan safra kesesi hastalığıdır. Bu iltihap genellikle safra taşlarının oluşumundan kaynaklanır. Safra taşları, safra kanallarını tıkar ve bu da safra kesesinin büyümesine neden olur. Bu duruma "akut kolesistit" denir. Karın sağ üst bölgesinde başlayan ağrı, sırtın sağ tarafında hissedilen ağrı ve genel huzursuzluk bu rahatsızlığın belirtileridir. Özellikle demir yönünden zengin yemeklerin tüketilmesiyle karında şişlik ve gaz oluşur. Bir diğer iltihabi durum ise "kronik kolesistit"tir. Genellikle kırk yaş üstü kadınlarda görülür ve safra kesesi büzülerek işlevlerini tam yapamaz, bu da kullanılmayan safra kesesinin şişmesine neden olur.

Pankreas

Pankreas, midenin alt arkasında, belin önünde, karın boşluğunda yer alan hayati öneme sahip bir salgı bezidir. Pankreas baş, gövde, boyun ve kuyruk bölümlerinden oluşur. Baş bölümü karaciğere, yani sağ tarafa yakınken, kuyruk tarafı karnın soluna doğru hafif yukarıya uzanır. Görünümü baştan kuyruğa doğru yassıdır ve uzunluğu yetişkin kadın ve erkeklerde 15-25 cm arasında değişirken, ağırlığı kadınlarda 50 gr, erkeklerde ise 70 gr civarındadır.

Pankreasın Görevleri

Karaciğer, dalak ve pankreas üst mezenter atardamarları ile beslenir ve bu organların uyumlu çalışması şarttır. Birinde oluşan hastalık, diğerinin de yorulmasına ve çabuk hastalanmasına yol açabilir. Pankreasın iç ve dış salgı olmak üzere iki çeşit görevi vardır. İç salgı ile "Langerhans adacıkları" hücreleri üretilir ve bu hücrelerin insülin dengeleme gibi görevleri vardır. Dış salgı görevi ise pankreasta bulunan asinus kesecikleri tarafından yerine getirilir. Bu kesecikler, pankreas özsuyunun oniki parmak bağırsağına dökülen bir çeşit sıvı salgılar. Bu salgılar glikozun glikojene dönüşmesini sağlar. Pankreasın düzenli çalışmaması, şeker hastalığını beraberinde getirebilir.

Ek Bilgiler

Safra kesesi ve pankreasın sağlıklı çalışması, genel sindirim sağlığımız için kritik öneme sahiptir. İyi bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı, bu organların işlevlerini yerine getirmesinde büyük rol oynar. Düzenli sağlık kontrolleri ve doktor tavsiyelerine uyulması, bu organların hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinde önemli bir etkendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?

Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Midede Safra Suyu Belirtileri ve Tedavisi

Midede Safra Suyu Belirtileri ve Tedavisi