Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Belirtileri

Safra kesesi, karnın sağ üst kısmında bulunan armut şeklinde bir organdır. Safra kesesi kanalları, karaciğer ve bağırsaklara bağlıdır. Öğünler arasında karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolayan safra kesesi, yemek sırasında bu sıvıyı safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara gönderir. Bu sıvı, gıdalar yoluyla alınan yağı sindirmek için kullanılır. Safra kesesi hastalıkları, özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Safra kesesi taşları, yiyeceklerden alınan yağın sindirilmesinde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, özellikle yağlı bir yemek sonrası yaşanan aşırı şişkinlik ve karın bölgesinden başlayarak omuz bölgesine kadar uzanan bir ağrı, safra kesesi hastalığının belirtisi olabilir.

Safra kesesi problemleri bazı kişilerde hiçbir belirti göstermeyebilirken, bazı kişilerde safra kesesi taşları olduğunda vücutta şiddetli ağrılar görülebilir. Safra kesesinin neden olduğu ağrılar genelde karnın sağ üst köşesindeki bölgede hissedilir. Ağrının şiddetlenmesi durumunda, sırt bölgesine ve karnın tamamına yayılabilir. Eğer bu ağrının şiddeti giderek artıyorsa, safra kesesinde tahrişe neden olduğu bir gerçektir.

Safra Kesesi Belirtileri Nelerdir?

  • Kusma
  • Yüksek ateş
  • Terleme ve titreme
  • Şişlik hissi
  • Sırt ve karın bölgesinde şiddetli ağrı
Safra kesesi hastalıkları, vücutta görülen kolesterol fazlalığından dolayı oluşabilir. Sağlıklı bir kişide karaciğer tarafından atılan kolesterolü çözmek için yeterince bileşen bulunur. Diğer önemli bir husus ise safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkmasını sağlayan olaylardan birinin, kırmızı kan hücrelerinde artış olmasıdır. Safra kanalları taş nedeniyle tıkanırsa, hastada sarılık sorunu ortaya çıkabilir ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Safra Kesesi Tedavisi

Safra kesesi tedavisinde izlenecek yol, safra taşının büyüklüğüne ve nerede bulunduğuna bağlıdır. Eğer taş küçükse ve safra kesesinin içerisindeyse, herhangi bir müdahale yapılmadan doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanarak bu taşı ortadan kaldırabiliriz. Bunun aksine, safra taşı safra kesesini tıkayacak kadar büyükse ve şiddetli ağrılara yol açıyorsa, hemen doktora başvurarak cerrahi bir müdahale gerekebilir. Safra kesesinde sorunları olan kişilerin, yiyeceklerini tüketirken yağlı gıdalardan uzak durmaları tavsiye edilir.

Ekstra Bilgiler

Safra kesesi hastalıklarının tanısı genellikle ultrasonografi veya MRCP (Manyetik Rezonans Kolanjiyopankreatografi) ile konulur. Gerekli görüldüğünde, endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) yöntemiyle de taşlar çıkarılabilir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, laparoskopik kolesistektomi en yaygın kullanılan yöntemdir ve genellikle hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Safra kesesi sorunlarından korunmak için dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra Ameliyat Sonrası Beslenme

Safra Ameliyat Sonrası Beslenme

Safra Kesesi Görevileri Nedir?

Safra Kesesi Görevileri Nedir?

Safran Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safra Asitleri Nedir?

Safra Asitleri Nedir?

Güncel

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Güncel

Pankreas Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Safra Kesesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri