Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi, karnın sağ üst kısmında bulunan armut şeklinde bir organdır. Karaciğer, pankreas ve bağırsaklara kanallarla bağlıdır. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolar ve bu sıvı ile yemeklerin öğütülmesine ve sindirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle safra kesesi, bir depo organı olarak işlev görür. Safra kesesi taşı ise safra sıvısının bileşenlerinin kristalleşmesi sonucu oluşur ve yiyeceklerden alınan yağların sindirilmesine engel olabilir. Safra kesesi taşları, genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür. Çoğu hastada belirti vermeyen bu taşlar, sessiz bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Ancak, hastaların %30'unda belirtiler şiddetli bir şekilde hissedilir. Bu taşlar, karın bölgesinde sancılı ağrılar ve aşırı şişkinlikle kendini gösterebilir. Ağrı, genellikle sırt bölgesine kadar yayılır ve 1-2 saat sürebilir. Ağrılar 4-5 saat kadar sürüyorsa, safra kesesi tahriş olmuş olabilir. Ağrının artması ile kusma da görülebilir. Vücudun pozisyonu değiştikçe ağrının artmaması veya azalması da tipiktir. Safra kesesi taşları, enfeksiyonlara, safra kesesi kanalında tıkanmalara, sarılığa ve uzun dönemde safra kesesi kanserine yol açabilir.

Safra Kesesi Taşının Oluşum Nedenleri

  • Safra kesesinin yetersiz boşalması, safra sıvısının yoğunlaşmasına ve taş oluşumuna neden olabilir.
  • Karaciğer ve safra sıvısında bulunan bazı proteinler, kolesterolün kristalleşmesini kolaylaştırabilir ve bu da taş oluşumuna yol açabilir.
  • Batı tarzı beslenme alışkanlıkları ve fast food tüketimi, safra kesesi taşlarını tetikleyebilir.
  • Hamilelik sırasında görülen hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları, safra sıvısındaki yağları artırarak taş oluşumuna neden olabilir.
  • Yüksek kalorili diyetler de taş oluşumunu tetikleyebilir.

Safra Kesesi Taşının Belirtileri

  • Şiddetli ve uzun süren karın ağrıları,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Abdominal şişme,
  • Düşük ateş,
  • Deri ve gözlerde sararma (sarılık),
bu hastalığın başlıca belirtileri olarak bilinmektedir.

Safra Kesesi Taşının Tedavisi

Safra kesesi taşlarının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Taşları eritmek için doktorlar genellikle ursodeoksikolik asit içeren ilaçlar reçete ederler. Ancak bu ilaçlar pahalıdır ve kullanım kesildiğinde taşlar yeniden oluşabilir. Safra yolundaki tıkanıklıkların giderilmesi için endoskopik retrograd sfinkteromi ve ardından endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) gibi prosedürler de uygulanabilir.

Cerrahi seçenekler arasında safra kesesinin alınması (kolesistektomi) da bulunur. Bu işlem, taşların yeniden oluşma riskini %99 oranında ortadan kaldırır ve genellikle hayati bir risk taşımaz. Kolesistektomi, açık veya laparoskopik yöntemle yapılabilir. Ayrıca beslenme düzenlemeleri, bitkisel ilaç tedavileri, litotripsi (şok dalgaları kullanarak taşların parçalanması) ve bazı ilaç tedavileri de bu hastalığın tedavisinde önemli rol oynar.

Bazı hastalarda safra kesesinde bulunan taşlar, ağrı veya sancıya neden olmaz. Bu hastaların ağrıları olmadığı sürece tedavi olmaları gerekmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erbaşat

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Karın bölgemde şiddetli ağrılar ve aşırı şişkinlik hissediyorum, acaba safra kesesi taşı olabilir mi? Bu belirtilerle birlikte derimde ve gözlerimde sararma da fark ettim, bu durumu yaşayan var mı? Tedavi için hangi yöntemleri denemeliyim, cerrahi seçeneklerden korkmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Erbaşat, yaşadığın belirtiler safra kesesi taşı olasılığını gösterebilir. Karın ağrısı, şişkinlik ve deride/gözlerde sararma gibi belirtiler safra kesesi sorunlarının işaretleri olabilir. Bu durumda bir doktora başvurman Ėnemlidir. Doktorun yapacağı ultrason veya kan testleriyle kesin tanı konabilir. Tedavi yöntemleri kişiye göre değişebilir; bazı durumlarda ilaç tedavisi yeterli olabilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi seçeneklerden korkmana gerek yok, çünkü modern tıpta bu tür ameliyatlar genellikle minimal invaziv yöntemlerle yapılıyor ve iyileşme süreci hızlı oluyor. Doktorunla görüşüp en doğru tedavi yöntemini belirlemen en iyisi olacaktır. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safra Asitleri Nedir?

Safra Asitleri Nedir?

Safra İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür?

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı ve Sonrası

Safra Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safranın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası