Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıkları

Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında bulunan ve birçok hayati fonksiyonu yerine getiren önemli bir iç organdır. Karaciğerin alt kısmında ise safra kesesi yer almaktadır. Görünüşü bakımından bir koniyi andıran karaciğer, koyu kırmızı ile kahverengi arasında bir renge sahiptir. Karaciğer, iki ana lobdan oluşur ve bu loblar binlerce küçük lobcuk içerir. Sağ lob ve sol lob küçük kanallara bağlıdır. Karaciğer, kandaki kimyasal maddeleri düzenler ve atık maddeleri taşıyan safra adı verilen sıvıyı salgılar. Mideden ve bağırsaklardan çıkan tüm kanlar karaciğerden geçer. Karaciğerin enfeksiyonlara karşı direncinin hasar gördüğünde azalabileceği bilinmelidir. Ayrıca, kandaki kimyasal maddeleri temizler. Safra kesesi ise karaciğer tarafından üretilen safranın toplandığı kese şeklinde, karaciğerin hemen altında bulunan bir organdır.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer, vücudumuzda önemli işlevler gösterdiği için hayati bir organdır. Bu nedenle, karaciğerde oluşabilecek hastalıklar ciddi bir öneme sahiptir.

Karaciğer Büyümesi

Karaciğer büyümesi genellikle doktor kontrolü altında anlaşılır. Karaciğer, normal boyutuna yaklaşık 15 yaş civarında ulaşır. Erkekler, kadınlara oranla daha büyük bir karaciğere sahiptir. Karaciğer büyümesi, tek başına bir hastalık olarak görünmese de birçok hastalığın habercisi olabilir. Çoğu insan, karaciğer büyümesinden habersiz yaşamına devam eder. Ancak, karaciğerin büyüklüğü fazla ise karında şişlik ve rahatsızlık ortaya çıkabilir. Karaciğer büyümesine neden olan faktörler şunlardır:

  • Kalp yetmezliği
  • Enfeksiyonlar
  • Metabolik rahatsızlıklar
  • Tümörler
  • Anemiler
Bunların yanı sıra mide bulantısı ve sarılık gibi durumlar da ortaya çıkabilir.

Karaciğer Yağlanması

Karaciğerde anormal seviyede yağ birikmesi ile karaciğer yağlanması ortaya çıkar. Bu durum, ciddi bir hastalığın sonucu olarak siroza neden olabilir. Karaciğerde az miktarda yağ bulunabilir, ancak aşırı alkol tüketimi karaciğer yağlanmasının en yaygın sebebidir. Günümüzde oldukça yaygın bir hastalıktır ve ortalama olarak her 4-5 kişiden birinde görülmektedir.

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer yetmezliği, vücudumuzdaki diğer hastalıklara bağlı olarak veya aniden ortaya çıkabilir ve kişinin hayatını ciddi derecede tehdit edebilir. Eğer kişi karaciğer yetmezliği yaşıyorsa ve hastalık ilerlerse, zamanla halsizlik, sarılık, kilo kaybı, iştahsızlık ve karın kısmında sıvı birikimi görülebilir.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi hastalıkları, hazımsızlık ve karın bölgesinde ağrı ile kendini belli eder. Hastalığın türüne ve şekline göre belirtiler değişkenlik gösterebilir.

Safra Yolunda Oluşan Kistler

Safra yollarının veya karaciğer içindeki safra kanallarının çeşitli şekillerde genişlemesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Genişlemenin tam nedeni belli değildir. Doğumda oluşabileceğine dair tespitler bulunmaktadır. Safra yolunda oluşan kistlerin farklı tipleri vardır ve bu kistlerin kansere dönüşme riski yüksektir. Bu nedenle, kistin tamamının alınması önemlidir.

Safra Kesesinde Oluşan Taşlar

Safra kesesi taşları, en yaygın görülen safra kesesi hastalığıdır. Safra kesesinde taş oluşma riski yaş ilerledikçe artar ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Karın ağrısı en sık görülen belirtisidir. Sağ üst kısımda hissedilen ağrı, sırta doğru ilerler. Ayrıca, kusma, bulantı ve ateş gibi şikayetler de olabilir.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi duvarına bağlı olarak gelişen kötü huylu tümörler, safra kesesi kanserine yol açar. Belirtileri arasında sarılık ve şiddetli karın ağrısı bulunur. Tedavi yöntemlerinde uzman doktora başvurmak şarttır. Hastalığın evresine göre ameliyat yapılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Güncel

Safra Kesesi Laparoskopi Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Laparoskopi Belirtileri ve Tedavisi