Safra Çamuru Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Safra Çamuru Belirtileri ve Tedavisi

Safra Çamuru

Safra çamuru, safra kesesinde bulunan sıvının zamanla yumuşaklığını yitirmesi sonucu oluşur. Eğer gerekli tedavi uygulanmazsa, safra çamuru safra kesesi taşına dönüşebilir. Safra kanalı, karaciğer ve safra kesesi arasında bulunur ve burada da çamur oluşabilir. Bu çamur giderilmezse safra yolu taşına dönüşebilir ve safra kesesini tıkayabilir. Oldukça sinsi bir şekilde gelişen safra çamuru, başlangıçta hasta tarafından fark edilmez çünkü hayat kalitesini etkileyecek hiçbir zararı yoktur. Ancak zamanla birikerek safra kesesi taşına dönüşür ve bu dönemde hastada sancılar başlar. Yeni oluşmaya başlayan safra çamuru, başlangıçta herhangi bir etki göstermezken, hastalığın ilerlemesiyle mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Safra Çamurunun Önlenmesi ve Tedavisi

Safra kesesi çamuru, taş oluşmadığı sürece ameliyat gerektiren bir rahatsızlık değildir. Düzenli ve dengeli beslenme gibi basit tedbirlerle safra çamuru tedavisi evde mümkün olabilir. Röntgen filmi ile kanıtlanmış hale gelen safra çamuru bir kez meydana geldikten sonra eğer tedavi edilmezse ilerleyebilir ve sürekli olarak kendini yenileyebilir. Özellikle hamilelik, oruç tutma veya sürekli diyet yaparak uzun süre aç kalma gibi durumlar safra çamuru oluşumunu tetikleyebilir. Düzenli ve dengeli beslenmek, öğün atlamadan beslenmek safra çamuru tedavisinin ilk ve en önemli aşamasıdır.

Safra Çamuru Belirtileri Nelerdir?

Safra çamurunun belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve çoğu zaman belirti göstermeyebilir. En önemli belirtileri arasında mide bulantısı ve sürekli kusma hissi bulunur. Ayrıca hastada üşüme hissine bağlı sürekli titreme ve midede gaz oluşumundan dolayı tekrarlayan geğirme gibi durumlar meydana gelebilir. Başka birçok hastalıkta da ortaya çıkan bu belirtiler, farklı bir nedenle gelişmemişse gastroskopi ile safra kesesine bakılmalı ve hastalık ilerlemeden teşhis edilip gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Safra Çamuru Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra çamurunun belirtileri günlük hayatı olumsuz etkileyebilir, bu yüzden tedavi oldukça önemlidir. Zira çamur zaman içinde pıhtılaşarak sertleşir ve safra kesesi taşına dönüşür. Safra çamuru birçok kişide kendiliğinden yok olabildiği gibi bazı insanlarda da ilerleyebilen bir hastalıktır. Safra çamuru genellikle ilaç tedavisi ile ameliyatsız olarak tedavi edilir. Mide rahatsızlıkları da göz önünde bulundurularak kullanılan ilaçlar, safra çamurunun temizlenmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra evde uygulanacak bitkisel kür ve tedavi yöntemleri ile safra çamurundan kurtulmak da mümkündür.

Safra Çamuru Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Bir limonun suyu ve saf zeytinyağı eşit miktarlarda karıştırılarak bir fincan olmak üzere günde üç kez yemeklerden önce tüketilir. Bu yöntem safra çamurunun temizlenmesinde oldukça faydalıdır.
  • 250 gram demir hindi otu, bir litre suda kaynatılarak ezilir ve suyu süzülerek aç karnına üç öğün olacak şekilde tüketilir. Bu kürü bir çay bardağı içmek yeterlidir.
  • Maydanoz, kereviz, papatya, ıhlamur ve ısırgan gibi kolaylıkla bulunabilen birçok bitkinin kaynatılarak suyunun içilmesi, safra çamuru oluşmasını engellediği gibi safra çamurunu da temizlemekte oldukça etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Feyyaz Karaca

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Benim miğdem alındı saframda çamur ve milimetrik taşlar var hangi besinler iyi gelir neler yememem gerek

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Feyyaz Karaca, bu konuda bir uzmana danışmanız en doğru karar olacaktır. Genel olarak, yağsız ve hafif yiyecekler tercih edebilir, kızartma ve ağır yağlı gıdalardan uzak durabilirsiniz. Ayrıca, lifli gıdalar ve taze sebzeler tüketmek de faydalı olabilir. Geçmiş olsun.

soru

Nedret

24 Nisan 2024 Çarşamba

87yaşında komşum safra kesesinde çamur var birde karaciğer değerleri yüksek sarılık oldu ağzım zehir gibi diyo yemek bile yiyemez oldu ne önerirsiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nedret,

Komşunuzun yaşı ve mevcut sağlık durumu nedeniyle bir doktora başvurması en doğru adım olacaktır. Safra kesesinde çamur ve yüksek karaciğer değerleri ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir ve bu durumun profesyonel bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ağız tadında bozulma ve yemek yiyememe gibi şikayetler de bu sorunlarla ilişkili olabilir. Lütfen en kısa zamanda bir hekime başvurmalarını tavsiye ediniz.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Sarılik

Geçmiş olsun sarıldığın günümüzde tıpda bilinen bir tedavisi yoktur ancak sarılık ufak çizik gibi vücutta kan bırakılarak kesilir çok basit bir yöntem dır profesörler bile akıl erdiremiyo çok hızlı hemen kesilir hastalık herkes sarılık kesemez yanlız her şehirde lokman aktar var onlar bilmezse bile sarılık kesen duymuş olanlar var arayın kesen vardır Allah ın insanlara tıbba göre imkansız çünkü tedavisi yok ama sarılık kesmeyi bilene 1 dakika lık hastalıktır sarılık

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Asitleri Nedir?

Safra Asitleri Nedir?

Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?

Safra Kesesi Alınırsa Ne Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı ve Sonrası

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Safra İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kanalı Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kanalı Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Ağızdan Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrası

Güncel

Safra Kesesi Polip Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polip Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Safra Kesesi Vücudun Neresinde

Safra Kesesi Vücudun Neresinde