Safra Kesesi Ameliyatı Kapalı
25 Temmuz 2024

Safra Kesesi Ameliyatı Kapalı


Safra kesesi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolar ve vücut aç iken depoladığı bu sıvıyı, yağlı maddeleri eritmek ve sindirimi kolaylaştırmak için onikiparmak bağırsağına kasılma yolu ile boşaltır. Normal bir insanın karaciğeri günlük ortalama 600 ml safra sıvısı üretir. Bu sıvılar safra kesesinde depolanıp ihtiyaç halinde kullanılır. Safra kesesinde taş veya iltihap gibi durumlar ortaya çıktığında safra kesesi ameliyatı yapılması gerekebilir. Bu karar, uzman bir genel cerrah tarafından alınır. Öncelikle ilaç tedavisi denenmelidir. Eğer ilaç tedavisi mümkün değilse ve ameliyat yapılması gerekiyorsa, günümüzde en yaygın kullanılan yöntem kapalı (laparoskopik) ameliyattır.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı ameliyat, karın boşluğuna üç adet 1 cm'lik küçük kesi açılarak yapılır. Açılan kesilerin birinden kamera, diğer ikisinden de ameliyat için gerekli aletler kullanılır. Safra kesesi ameliyatlarında genellikle hasta tamamen narkoz ile uyutulur. Ameliyatın özü, safra kesesinin içerisindeki iltihap, taş veya çamur gibi istenmeyen maddelerle birlikte çıkarılmasıdır. Öncelikle karın içi, hava verilerek şişirilir ve bu sayede kamera ile daha iyi bir görüş sağlanır. Bu şişkinlik, diğer organların zarar görmemesi için de bir alan oluşturur. Cerrah, kamera yardımıyla ameliyatı gerçekleştirir ve görüş açısını değiştirebilir, zoom yapabilir, bu nedenle açık ameliyatlardan daha iyi bir görüşe sahiptir.

Ameliyat başlamadan önce ilk yapılan işlem, safra kanalı ve safra damarlarının titanyum kelepçeler ile kapatılmasıdır. Daha sonra safra kesesi karaciğerden ayrılır ve serbest hale geldikten sonra kesilerek kesi deliklerinden birinden çıkarılır. Kapalı ameliyat yöntemi genellikle kısa sürer. Ameliyatın ardından 4 veya 5 saat sonra gıda takviyesi yapılır ve hasta bir gün kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edilebilir. En önemli avantajlarından biri, vücutta büyük bir ameliyat izi kalmadan işlemin tamamlanmasıdır. Safra kesesi alınan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, mideyi aç bırakmamalarıdır. Çünkü safra kesesi olmadığından dolayı safra sıvısı direkt mideye dökülür ve mideye zarar verebilir.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatının Avantajları

  • Küçük kesiler ile gerçekleştirilir, bu nedenle iyileşme süreci daha hızlıdır.
  • Enfeksiyon riski daha düşüktür.
  • Hastanede kalış süresi kısadır.
  • Ameliyat sonrası ağrı daha azdır.
  • Estetik açıdan daha avantajlıdır; büyük ameliyat izleri oluşmaz.

Sağlıklı günler dilerim.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Safra Ameliyat Sonrası Beslenme

Safra Ameliyat Sonrası Beslenme

Haber Bülteni