Safra ameliyat sonrası beslenme: Safra karaciğerde üretilen sindirim sıvısını depolayan ve toplayan bir organdır. Safra akıntısına engel olan hastalıklar cerrahi bir operasyonla alınabilir Safra kesesi ameliyatından sonra oluşabilecek şikayetlerin önüne geçebilmek için doğru beslenme gereklidir. İster açık safra ister kapalı safra ameliyatı olun mutlaka beslenme önemlidir. Safra kesesi ameliyatı sonrasında hastanın mutlak öğün sayısını artıracak fakat yemek miktarını düşecek. Örneğin üç öğün ise 6 öğüne çıkarılacak yemek. Veya yemeklerde bir veya iki porsiyon yeniliyor ise yarım porsiyona indirilecek.
Safra ameliyatı sonrasında yenile bilinecek besinler,
Et ürünleri: Kırmızı et, tavuk, balık, hindi ve bunlarda bulunan karaciğer böbrek dalak gibi sakat atlar. Fakat ızgara haşlanmış veya fırında pişirilmiş olmalı yanı sıra yapmış olduğunuz salataya karıştırıp da tüketebilirsiniz.
Çorba çeşitleri: Süzgeçten veya rondo dan geçirilmiş sebze çorbaları, domates çorbası, mercimek çorbası, pirinç çorbası, şehriye veya yayla çorbası acısız ve küçük taneli tarhana çorbaları içebilirsiniz.
Baharat çeşitleri: Hindistan cevizi kekik nane ve tarçın Süt ve tuzdan yapılmış sosları da kullanabilirsiniz.
İçecekler ve komposto çeşitleri: Yemeklerden sonra ekşi olmayan ve taze sıkılmış meyve suları komposto şeklinde kabuksuz hazırlanmış elma, şeftali kırmızı erik ve taze kayısı, tatlı kiraz gibi meyvelerden tükete bilirsiniz.
Tatlı çeşitleri: Sade hazırlanmış veya sütlü tatlılar pekmez taneleri süzülmüş reçel ve süzme bal,muhallebili tatlılar, fırında pişmiş revani veya benzeri tatlar tükete bilirsiniz.
Sebze çeşitleri: Sebzeleri iyi pişirip dilerseniz haşlayıp dilerseniz közleyerek pişirebilirsiniz. Havuç, Soğan, taze fasulye, semiz otu, pazı, patates, domates gibi sebzeleri tükete bilirsiniz.
Unlu mamüller hamur işleri: Makarna, irmik, sade pişmiş kekler, kuru pastalar, yufka böreği, beyaz ekmek, bisküvi ve sade krakerler tüketebilirsiniz.
Süt ürünleri ve yumurta: Tuzsuz ve salamura olmayan peynirler kaşar peyniri, dil peyniri gibi. Haşlanmış yumurtanın akını tüketebilirsiniz.
Safra ameliyatı sonrası kaçınılması gereken besinler,
Et ürünleri: Yağda kızartılmış her türlü et çeşitleri, baharatlı, etler, sucuk, salam, pastırma ve salamura adilmiş balıklar, kendi yağı ile kavrulmuş ağır etler den uzak durmanızda yarar var.
Çorba çeşitleri: Et suyuna hazırlanmış çorbalar, aşırı acı ve baharatlı çorbalar, özellikle tarhana, kuru bakliyat ile hazırlanmış çorbalar ve hazır çorbalardan uza durmalısınız.
Baharat çeşitleri: Tüketmenizi önerdiğimiz baharatların dışında tüm baharatlar. Sirke, ketçap, sarımsak, limon tuzu, kuru yemişler, çemen, turşu, kurutulmuş meyveler den uzak durmalısınız.
İçecek çeşitleri: Kafein içeren tüm içecekler örneğin kahve, kola, kakaolu, içecekler, nescafe gibi. hazır meyve suları. limonata, alkol ve soda gibi içeceklerden uzak durmalısınız.
Tatlı çeşitleri: Yağda kızartılmış tüm tatlı çeşitleri ve hamur işleri, yasak olan meyvelerle ve kuru yemişler ile hazırlanan tatlılar. kakao ile yapılmış tatlılar, tahin helvası gibi tatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Sebze çeşitleri Önerilen sebzelerin dışında tüm sebzeler, yağda kızartılmış sebzeler, cipsler. fırın yerine yağda kızartılmış, patateslerden de uzak durmalısınız.
Unlu mamüller: Kepekli undan yapılan bütün yiyecekler ve baharatlı bisküvi, pasta ve mısır, unu bulgur gibi yiyeceklerden uzak durun.
Süt ürünleri ve yumurta: Yağda kızartılmış yumurta ve salamura peynirler den uzak kalmalısınız.